2015. december 17., csütörtök

Szakállas agáma (Pogona vitticeps) (angol: Bearded Dragon)

Az Ausztráliában élő szakállas agáma az egyik leggyakoribb terráriumi hüllő, könnyű tarthatóságának és szaporíthatóságának köszönhetően. Ez a falánk, viszonylag nagy termetű,  35-55 cm nagyságot is elérő agáma féle, a terrarisztikai börzék állandó szereplője, nagyon népszerű a terraristák körében.

Tartása egyszerű, békés természetű, viszont tényleg nagyon falánk, túletetve hajlamos lehet az elhízásra. Idősebb korban egyre több növényi táplálékot(leveles zöldségfélék, egyéb zöldségfélék, gyümölcsök) igényel, ilyenkor a növényi táplálék akár az étrendjének 60%-a is lehet. Fiatalabb korban jobban igényli az állati fehérjét, ezért fontos a rovartáplálék, de ilyenkor is kapjanak bőven növényi táplálékot. A vitaminozás és ásványi anyag ellátás is fontos, erre sokféle megoldás/termék létezik, de magunk is keverhetjük ezeket. Jól bevált a hüllők tartásánál a Promotor 43 (vitaminokat és aminosavakat tartalmazó készítmény) és az AP17(ásványi anyag, kalcium és foszfor pótlásához) készítmények 1:4 arányú keveréke.

Tenyésztése viszonylag egyszerű, jól szaporodik fogságban. A nemek megkülönböztetése kis gyakorlatot igényel, 4-5 hónapos korban már többnyire megállapítható. A hímeknek határozott femoralis és preanális pórusaik vannak (idősebb hímeknél határozottabban látható), illetve a faroktőn(alulról) kis hosszanti domborulatként látható a két hemipénisz. Nőivarú egyedeknél az anális nyílás után kis domborulat látható a faroktő alsó részén. Természetesen érdemes az állatok viselkedését is figyelni, a hímek udvarló viselkedése, bólogatása nagyon jellegzetes(ugyanakkor rivalizáló nőivarú egyedeknél is előfordul!), továbbá a szakáll rész sötét színe is a hímekre jellemző.
Több színváltozata is létezik, nagyon dekoratívak.

Szakállas agáma (fotó:internet)

Szakállas agáma (fotó:internet)

Az ivar meghatározása: az 1. fotón a nőivarú állat faroktövének anális 
része látható, a 2. fotón a hímivarú állat két hemipénisze figyelhető meg 
(fotó:internet)

Szakállas agámák tartására alkalmas terrárium (fotó:internet)
----

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése